Op Klarendal is een kleine ode aan de Arnhemse wijk Klarendal. Uitgeverij Loopvis initieerde het boekje en kwam bij mij uit met de vraag voor de vormgeving van het boek. David Jonathan Jagersma, onder andere…
David Jonathan Jagersma, onder andere bekend van zijn project Klarendallers, maakte prachtige foto’s van de wijk en haar bewoners. Fleur Bodt, studente Creative Writing aan ArtEZ, bracht de straatbeelden tot leven met teksten die ze speciaal schreef bij de beelden van Jagersma.
Marije Sietsma (de uitgever) verzorgde de portretteksten van de verschillende bewoners. Ook bracht zij bij elk bezoek iets mee van een Modekwartierondernemer uit de wijk. Al met al werd het een feestelijk, voyeuristisch boek van de kleurrijke wijk en veel van haar bewoners.
IMPRINT: – Re-Imagining the space of past architecture In opdracht van kunstenaar Elejan van der Velde ontwikkelde het redactionele uitgangspunt, concept typografie en grafisch ontwerp voor de publicatie rondom zijn ‘Looming’ project en verblijf in…
In opdracht van kunstenaar Elejan van der Velde ontwikkelde het redactionele uitgangspunt, concept typografie en grafisch ontwerp voor de publicatie rondom zijn ‘Looming’ project en verblijf in Rusland. Het resultaat: een met éénkleurige drukgang (fluor roze) in elkaar gestoken cahier. Met een zwarte cover waarin een preeg is gemaakt van het lasergesneden schaalmodel van zijn werk. De poster in het midden toont het oorspronkelijke werk in asfalt. Een bijzonder resultaat.
Over het project van Elejan:
IMPRINT is a proposal for an infrastructural intervention that re-imagines the literal space of the lost architectural object The Sukharev Tower. This tower was built by Peter The Great in Moscow in 1698 and demolished by Joseph Stalin’s government in 1934, to make way for the Garden Rring rRoad.
Stad van Eusebius: een prachtig vormgegeven boek waarin twee verhaallijnen met elkaar spelen. De gouden cover verwijst naar de tong van Eusbius die als relikwie naar Arnhem werd gehaald. ‘Arnhem, je wordt er zo moe…
‘Arnhem, je wordt er zo moe van’, verzuchtte in 1965 een priester die in de stad werkzaam was. De Arnhemse parochianen lieten het op zondag nog wel eens afweten ondanks verwoede pogingen van pastoors en kapelaans om trouwe katholieken van ze te maken. De Arnhemse pastoors gingen daarbij strijdvaardig te werk. Rond 1920 moesten het oprukkende socialisme en de openbare onzedelijkheid in het Sonsbeekpark ingedamd worden. Pastoor Bos ging in Klarendal de deuren langs waarbij hij eens in een niet toevallig geopend keldergat viel. Pastoor Van der Loo zamelde zo fanatiek geld in voor de bouw van de St-Jozefkerk op de Geitenkamp dat hij als snel de bijnaam ‘pastoor gironummer’ kreeg. Hun inspanningen leverden de stad veel op maar de parochianen bleven wispelturig.
Historicus Martijn Brugman toont in Stad van Eusebius aan dat de Arnhemmers zich niet snel laten verleiden. Het grootste succes boekte eigenlijk nog de pastoor van de St-Maartenskerk in de 15e eeuw. Hij haalde de tong en de schedel van Sint Eusebius naar Arnhem om zijn parochie weer naar de kerk te lokken. Dat lukte. De Arnhemmers vereerden Eusebius als een popidool.
Stad van Eusebius is een boeiende terugblik op twee eeuwen katholiek Arnhem. De verhalen in het boek zeggen veel over de rooms-katholieke kerk. Maar misschien nog wel meer over de Arnhemmers.
In Nederland is Arnhem, op Amsterdam na, de stad waar de meeste creatieven werkzaam zijn. Een ongekende nieuwsgierigheid dringt zich op. Want wat maken zij? In de reeks van Arnhem Aan Zee Gebonden jaarboeken tonen…
In de reeks van Arnhem Aan Zee Gebonden jaarboeken tonen Arnhemse kunstenaars, ontwerpers, schrijvers, fotografen, architecten en andere creatieven hun werk. Dit zorgt voor een uniek document en tijdsbeeld.
I.s.m. het platform Arnhem Aan Zee is dit jaarboek een eigen initiatief geweest.